perjantai 7. joulukuuta 2012

I Love Barefoot ja muuta paljasjalkailuun liittyvää.

Keräilin tuolta vanhan blogini (http://sienitukka.wordpress.com) puolelta kaikki paljasjalkailu artikkelini tähän yhteen ja samaan artikkeliin tänne Bloggeriin. Eli jos paljasjalkailu kiinnostaa niin tästä löytyy omia kokemuksiani sekä tietoa ja linkkejä muihinkin juttuihin.

Tässä muutamia uusia paljasjalkailuun liittyviä linkkejä mitä itselleni on tullut vastaan:
Tutkimustietoa paljasjalkailusta - Helsinki Paleo
Paljasjalkailu on parhautta - Helsinki Palea
Kuntoa ja terveyttä kävelystä - Helsinki Paleo
Kuuntele ja opi pois - Pösilön Päiväkirja
Kävele luomuna Kesään - Tehy-lehti

I Love Barefoot

Julkaistu: 10.10.2011
Tarttui kynä käteen ja syntyi tällainen kuva tällä kertaa:
I Love Barefoot

Paljasjalkailua kaupungin kaduilla. 

Julkaistu: 28.5.2012
Tässä hiukan kuvaakin miltä jalkapohjat näyttää paljasjalkakävelyn jälkeen kaupungin kaduilla. Kävelty on siis Tampereen keskustassa asfaltilla, soratiellä, hiekalla ja nurmikollakin.

Paljasjalkakävelyn jälkeen.

Täytyy tähän todeta, että jalat eivät todellakaan ole noin mustat jos kävelee vain metsässä, nurmikolla ja hiekkateillä. Mutta kun tallustelee pitkin asfalttiteitä niin johan alkaa jalat tummua :)

Ruokatori, Vegfest ja Paljasjalkailua.

Julkaistu: 19.5.2012
Nyt voi jo sanoa että paljasjalkailukauteni on virallisesti avattu. Ensimmäisen kerran käveleskelin paljanjaloin jo 6.5. jolloin maa tuntui aika viileältä, nyt muutamia kertoja kävelleenä ja tänään viimeksi reilun tunnin verran paljasjalkaillen pyörineenä huomaa jo että maa on hieman lämminnyt. Asfaltti ja kivetykset Tampereen keskustassa tuntuivat jopa lämpimältä kun taas savinen maa syrjemmällä oli jopa aika kylmää, mukavaa kun tuntee jalkoihin miten eri materiaalit tuntuu eri lämpöisiltä ja erilaisilta muutenkin. Samoin huomaa miten jalat ovat taas talven jäljiltä hiukan totuttelun tarpeessa soraisille hiekkateille :)

Ylen Akuutti ohjelmassa oli myös asiaa paljasjalkailusta, en tiedä löytyykö ohjelma vielä Yle Areenasta mutta tässä ainakin teksti muodossa: Yle Akuutti: Paljain varpain kohti kesää

Eurooppalainen Ruokatori & Tunne Tampere
Tuli tuossa paljasjalkaillessa samalla pyörittyä Tampereen Eurooppalaisella ruokatorilllakin ja maisteltua muutamia herkkuja. Mukava kun tuo ruokatori on levinnyt nyt hiukan laajemmalle alueelle edelliseen kertaan verrattuna ja tarjontaa on enemmän, saisi laajentua vieläkin ja vaikka koko Hämeenpuiston mitalle. Hiukan kaipaisin halvempia hintoja, monesti kaikissa tällaisissa toritapahtumissa sorrutaan pahasti ylihinnoittelun puolelle. Kova hinta ja pieni annos on monesti pettymyksen syy. No itse olen jo parinakin päivänä ruokatorilla pyörinyt ja on tullut maisteltua jotain piirakoita, bratwurstia, jotain kierre chipsejä, jotain makeaa kakkua mitä söin edellisen ruokatorin aikaankin, Henriksin grillattua lohta ja possunposkea, suklaakuorutettu omena, paahdettuja manteleita. Näistä maisteluista parhaimmalta maistui paahdetut mantelit, bratwursti ja chipsit sekä tuo sokerinen makea kakku. Piirakat oli aika pettymys. Henriksin ruuat olivat myös hyviä mutta mieluummin syön oikein ravintolassa. Omasta mielestäni täma Eurooppalainen ruokatori & Tunne Tampere on yksi parhaista tapahtumista Tampereella, suosittelen käymään ja maistelemaan herkkuja. Toivottavasti tämä jatkuu tulevinakin vuosina ja laajenee entisestään.

Vegfest
Samaisella paljasjalkalenkilläni pyörähdin myös keskustorin Vegfestillä katsomassa millainen tarjonta siellä on. Tämä oli ehkä pienoinen pettymys, eikä oikein mitään erikoista jäänyt mieleen. Smoothien olin ajatellut ostaa mutta Smoothie Studion kojullakin oli aika heikko tarjonta ja hidas palvelu joten jäi sekin ostamatta. Samoin täälläkin oli pientä ylihinnoittelun makua. Runsaudensarven kojulta nappasin muutaman eväspatukan matkaevääksi.

Pian pääsee paljasjalkailemaan.

Julkaistu:14.4.2012
Odotan jo innolla että kelit lämpiäisivät ja pääsisi paljasjalkailemaan. Eiköhän se aika kohta koita, vaikka tuo takatalvi hiukan iskikin päälle ainakin täällä Tampereen suunnalla. Ilman sitä hirvittävää lumisadetta kevät olisi jo ehkä paljon pidemmällä. No nyt on taas lumet katoamassa kovaa vauhtia ja ilmat lämpiää. Voisihan sitä toki jo varmasti nytkin lähteä paljainjaloin seikkailemaan mutta taidan silti vielä hetken odotella niin maa ei tunnu ihan niin kylmältä.
Ensimmäistä kertaa elämässäni kävelin viimekesänä todella paljon paljainjaloin, kirjoittelinkin muutaman kerran tänne blogiinkin kokemuksistani. Taisin kommentoida jossain vaiheessa etten itse ainakaan mitään kummoisia terveysvaikutuksia huomannut mutta sen verran täytyy sanoa, että kyllä siitä kuitenkin jonkinlainen kipinä jäi koska nyt jo oikein odottaa että pääsee paljasjalkailemaan. Ja kyllähän tuolla paljain jaloin kävelyllä kerrotaan olevan vaikka mitä terveys vaikutuksia. Googlailin hieman ja tässä muutama linkki josta löytyy ainakin jotain tietoa:

Miksi paljain jaloin kävely kannattaa
Paljasjaloin kävely on hyvää lihasharjoitusta
Paljainjaloin kohti parempaa ylein- ja jalkaterveyttä
Paljasjalkakävely

Suosittelen paljasjalkailua kaikille! ..itse olen kävellyt myös paljon ns. paljasjalkakengillä ja myös ne hyviksi havainnut. Tosin ainakin omalla kohdallani ne kuluivat mielestäni liian nopeasti puhki, siis pohjaan tuli reikiä. Ja niinkuin moni varmasti tietää nuo kengät eivät ole kuitenkaan mitään halpis kenkiä. Itse olenkin siis ajatellut tehdä jatkossa niin että kävelen mieluummin ilman kenkiä kuin paljasjalkakengillä en näe siinä niin paljoa eroa. Ajattelin hankkia vain jotkut muutaman euron läpsyttimet jos jostain syystä tarvitsee siirtyä paljasjalkailun lomasta "valkoisille matoille" tai johonkin mihin ei paljainjaloin voi mennä. Toki jos joku haluaa minulle paljasjalkakengät lahjoittaa niin otan mielelläni vastaan! :) Kun kesä koittaa niin kaikki joukolla paljasjalkailemaan! ...suosittelen aloittamaan varovaisesti. Noiden linkkien takaa löytyy hyviä aloittelijan neuvoja. Varmasti tässä kesän mittaan kirjoittelen tänne omia kokemuksiani paljasjalka seikkailuistani.

Vielä on kesää jäljellä, vielä on kauniita päiviä...

Julkaistu: 10.9.2011
...ja ei kun kengät ja sukat pois ja paljasjalkailemaan. Enpä olisi vielä keväällä uskonut, että syyskuussakin vielä tallustelen paljainjaloin pitkin poikin Tamperetta.

Paljasjalkailemassa syyskuussa.

Taisin tänä kesänä jotenkin hurahtaa tuohon paljasjalkailuun. Se on jollainlailla erittäin mukavaa ja oikeastaan monesti oikein tekee mieli lähteä paljainjaloin liikkumaan. Kaupungissa kuljeskellessa täytyy vain aina tarkkailla ettei astu lasin siruihin tai muuhun terävään. Täytyy tosin sanoa, että kymmeniä kertoja Tampereen keskustassa paljainjaloin kävelleenä aika vähän sitä lasia siellä on. Mutta aina kannattaa olla tarkkana. Ja kannattaa ottaa myös huomioon se että kaupungissa kävellessä jalkapohjat ovat välillä sitten erittäin likaiset/mustat, eli jos reippailet paljainjaloin kaupungin keskustassa niin kannattaa välttää sen jälkeen valkoisia mattoja :)

Olen tässä koko kesän katsellut itselleni uusia paljasjalka kenkiä kun omat vanhat feelmaxini vetelevät viimeisiään, pohjat on puhkikuluneet ja lika menee sisään, on siis melkein sama käveleekö ilman feelmaxeja vai feelmaxeilla, jalat ovat ihan yhtä likaiset :)
En ole itselleni sopivia uusia löytänyt, tai oikeastaan nuo paljasjalka kengät ovat niin tolkuttoman kalliita, hinnat näyttää pyörivän 100e molemmin puolin. En ymmärrä mikä niissä maksaa. Taitaa olla myynti niin pientä tai jotain uutuuden hina lisää. Tai jotain, mistä sen tietää. Itse olen tullut siihen tulokseen että ellen löydä / saa jostain paljasjalkakenkiä todella halvalla kävelen mieluummin ihan vain paljainjaloin. Ei siinä niin kauheata eroa enään sitten ole kun on hetken aikaa kävellyt paljain jaloin ja jalat ovat tottuneet jos jonkinlaiseen materiaaliin pehmeästä hiekasta, kovaa pistelevään sora murskaan :) Ehkä paljasjalkakengillä kävellessä ei tarvitse niin paljon katsella mihin astuu kun taas paljain jaloin pitää tarkkailla ettei astu lasiin tai muuhun terävään.

Suosittelen kaikille lämpimästi pientä reippailua paljain jaloin, ihan missä vaan maalla tai kaupungissa. Nyt ehkä rupeaa ilmat jo hiukan viilenemään mutta ensi keväänä sitten ainakin uudella innolla!

Polttaa kesäkatu kuuma... Paljaita jalkojani!

Julkaistu: 3.7.2011
Olen tänä kesänä ensimmäistä kertaa elämässäni kävellyt pitkiä matkoja paljain jaloin. Luulin ettei tällaiset kaupunkilaisen herkät jalat ikinä totu moiseen, mutta kyllä se siitä pikku hiljaa, päivä päivältä kulkee paremmin. Enään ei läheskään niin pahasti sorahiekkamurska pistele jalka pohjissa kuin ensimmäisellä kerroilla. Mukava tuntea miten eri materiaalit tuntuvat erilaisilta jalkapohjissa, sileät kivetykset, karhea asfaltti, mukavan pehmeä hoidettu nurmikko, kuiva pistelevän karhea nurmi, metsän pistelevät havunneulaset ja jalkoja pahastikin murjova ja hierova soratie :)
Eilen kävellessäni noin tunnin verran keskellä päivää auringon paisteessa huomasin myös miten KUUMA asfaltti voi olla. En tiedä mitä ilman lämpötila oli, ehkä +30 asteen tienoilla ja asfaltti oli sitten jotain todella kuumaa, en kestänyt seistä paikallani liikennevaloissa odotellessani vaan oli pakko liikkua koko ajan kun asfaltti oli TODELLA kuuma.
Paljan jaloin kävellessä tuntee myös nuo eri materiaalien ja paikkojen lämpötila erotkin. Varjossa maa on paljon viileämpää kuin auringossa. Samoin nurmikko on aina viileämpää kuin hiekka tai asfaltti. Tuollaisia ei tule monestikaan ajatelleeksi kun kulkee tunnottomat kengät jalassa ja aina jalkoihin kaikki tuntuu samanlaiselta. Olen itse jo aiemmin muutamia vuosia silloin tällöin kävellyt feelmax paljasjalka kengillä joten jalkani ovat jo sen myötä ehkä hiukan turtuneet ja hieroontuneet soralla, metsän juurakoissa ym. ym. Paljain jaloin kulkemisenhan sanotaan olevan terveellistä ja monessa paikassahan sitä nyt hehkutetaan, en tiedä onko se nyt, tai onko siitä tulossa jokin muoti ilmiökin. Itse olen huono diagnosoimaan itseäni, että onko tuo paljasjalka kävely millään tavalla vaikuttanut minuun. Eli itse en osaa sanoa millaisia terveysvaikutuksia sillä olisi, mutta suosittelen kyllä kaikkia kokeilemaan ei siitä ainakaan haittaa ole. Luonnollistahan se ihmiselle on kävellä paljain jaloin, muutenhan me olisimme syntyneetkin kengät jalassa :)
Omat feelmax kenkäni ovat alkaneet hajoamaan, pohjissa on jo pahoja reikiä ja kaikki lika menee sisään. Joten olen tässä jo hetken katsellut itselleni uusia paljasjalka kenkiä. Sopivia ei ole vielä tullut vastaan ja noiden hinnatkin ovat kyllä aika kovat. Siitäkin tulee mieleen että hinnoissa taitaa olla hiukan uutuuden viehätyksen ja muoti ilmiön lisää.
Itse olen ollut tyytyväinen Feelmaxeihin, aina miinus että ne ovat hiukan hiostavat kuumalla ilmalla. Urbaani orangin blogissa oli juttua Luguano paljasjalka kengistä ja muutenkin paljasjalka juoksusta jos jotain kiinnostaa. Nuo Leguanot näyttävät minun makuuni ainakin kuvissa rumilta. Merrell valmistaa myös paljasjalkakengiä ja varmasti monilta muiltakin valmistajilta löytyy. Kesä lämmin jatkuu vielä pitkälle syksyyn joten kaikki rohkeasti kokeilemaan paljasjalka kävelyä!

Alkuun se hiukan jalkapohjissa kipristelee mutta kyllä se siitä, kannattaa aloittaa nurmikolta tai uimarannan hienolta hiekalta, asfalttikaan ei niin pahalta tunnu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti